Een Andalusisch dessert met een lang verleden: polea

Het klinkt misschien overdreven, maar men beweert dat dit eenvoudige gerecht één van het oudste van de mensheid is. Waarschijnlijk werd het al gekookt vlak nadat de mensen het vuur ontdekten, een jaar of 120.000 geleden. Wat zeker is dat het, veel later tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-39), veel mensen van de hongersdood heeft gered.

Ingrediënten: 1 liter melk, 5 eetlepels suiker, 3 eetlepels bloem, 1 citroen, 2 kaneelstokjes, half theelepeltje anijszaadjes, kaneelpoeder, olijfolie, 2 sneetjes brood

Bereidingswijze:
Rasp de schil van de citroen.

Schenk een beetje olie in een grote pan en fruit daarin gedurende enkele seconden het anijszaad. Voeg dan een beetje melk eraan toe, samen met bloem en meng het glad samen. Voeg dan de rest van de melk, de kaneelstokjes, de geraspte schil van de citroen, een beetje kaneelpoeder en de suiker erbij. Breng dit al roerend op een halfhoog vuur aan de kook zodat het kan indikken. Schenk het vervolgens in een schaal of in verschillende schaaltjes.

Snij de sneetjes brood in dobbelsteentjes en bak ze ondergedompeld in hete olie. Leg ze daarna op keukenpapier zodat ze kunnen afkoelen.

Strooi de afgekoelde stukjes brood over het ingedikte melkmengsel en daar weer kaneelpoeder overheen.