'Ajoblanco' van tuinbonenmeel

'Ajoblanco', ook wel witte 'gazpacho genoemd, is normaal gesproken een recept met amandelen. In Granada wordt het echter gemaakt van tuinbonenmeel. Dit vrij onbekende product heeft als voordeel dat het de cholesterol verlaagt, het risico op Alzheimer vermindert en (op dermatologische wijze) een goede werking heeft bij verbrandingswonden. Voor 6 personen.

Ingrediënten: 200 gram tuinbonenmeel, 1200 g aardappelen, 2 teentjes knoflook, half glas wijnazijn, extra vergine olijfolie, grof zout

Bereidingswijze:
Stamp de tuinbonenmeel fijn met de gepelde teentjes knoflook en zout. Voeg wat water en azijn toe zodat alles goed homogeen wordt. Dit kan ook met een staafmixer.

Voeg beetje bij beetje olijfolie toe en blijf mixen totdat het een zachte emulsie wordt. Leng wat water aan zodat het eventueel wat vloeibaarder wordt.

Serveer heel koud, eventueel met aardappelen uit de oven of gefrituurd brood (croutons) en een scheutje olijfolie.